Ölçme Değerlendirme

Gelişimi ölçme,değerlendirme, izleme ve destekleme adına uygulanan yollar, bebeğin/çocuğun ailesi ile bir bütün olarak değerlendirilmesine fırsat sağlayan, aile ile iş birliğini geliştiren ve sorunlar tespit edildiğinde bunları önleme, azaltma, tedavi etme ya da etkili yönlendirebilme adına uygulanan standardize edilmiş metotları içeren yöntemlerdir.

Erken ve uzun süreli gelişimsel değerlendirme ve izlemin amacı, ortaya çıkacak gecikmelerin en erken dönemde belirlenmesi, bu konuda gereken tedavi planlarının ile aile eğitimlerinin yapılarak bu süreçte bebeğin/çocuğun yeni gereksinimlerini en erken dönemde belirleyerek gereken önlemlerin alınması ve çocuk ve ailenin yaşam kalitesinin artırılmasıdır.

Bebeklik ve Erken Çocukluk DönemindeGelişimsel Değerlendirme;

  • Risk altında olan çocukların belirlenmesini sağlar;
  • Gelişimsel problemi olan çocukları belirler;
  • Özellikle, ailenin gözden kaçırdığı durumları gelişimsel değerlendirmeyle daha açık olarakgörebilir;
  • Gereksinimlerine uygun eğitim ve tedavi yöntem ve programlarını belirlemeye yardımcı olur.

Merkezimizde uyguladığımız Gelişim Tarama Envanterleri (AGTE, Denver 2…), Aile ve çocukla birlikte yapılan, çocuğu tanımaya ve anlamaya yönelik gözlem seansları ve aileden alınan bilgilerle bütünleştirilerek çocuğun bireysel eğitim ve grup eğitimi programının oluşturulmasına yardımcı olur.

Aile çocuğunun özel eğitim ve fizyoterapi ihtiyacı için merkezimize başvurduğunda uygulanan bu gelişim tarama,beceri, yeterlilik ve zekatestleri, çocuğun özel eğitim ve fizyoterapi uygulamalarında gösterdiği gelişimi saptamakve yeni hedefleri belirleyebilmek için düzenli ve belirli aralıklarla tekrar uygulanır.

Farklı gelişen çocukların gereksinimleri çerçevesinde değerlendirilmesi, yine ilgili uzmanlık alanlarının kullandığı değerlendirme test ve araçlarıyla gerçekleştirilir.  Örneğin, çocuğun fizyoterapiye ihtiyacı varsa, bu alanda kullanılan değerlendirme araçlarıyla ihtiyaçları belirlenir.

Özel eğitimde testlerin diğer bir amacı da okul çağına gelmiş çocukların okula hazır olma seviyelerin belirlemektir. Okul çağına gelmiş çocukların bellibir sosyal, duygusal,fiziksel, bilişsel ve dil olgunluğuna ulaşmış olmaları gerekmektedir. Standart değerlendirme araçlarının (Metropolitan Okul Olgunluk Testi, Gessel Gelişim Testi, Peabody Resim Kelime Testi vb.) kullanımı bu alanlardaki gelişimlerinin düzeyini belirlemeye yardımcı olur.

Mavi Maya Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne başvuran her çocuğun gelişim değerlendirmesi, aldığı tanı ve yaşı doğrultusunda, standart değerlendirme araçları kullanılarak yapılmaktadır.

 

AİLE EĞİTİMİ VE DANIŞMANLIĞI ALANLARI

Anne-Baba Eğitimi

Maya Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde aile eğitimi bireysel…
Detay

Bireysel Eğitim

Kurumumuza başvuran ve devam eden bebek/çocuk/ ergen bireylerin…
Detay

Uygulanan Testler

Denver II, 0-6 yaş arasındaki, sağlıklı görünümde olan çocuklara…
Detay

Psikolojik Danışma

Merkezimizde danışma ve rehberlik hizmetleri kurum psikoloğumuz…
Detay

Ölçme Değerlendirme

Gelişimi ölçme,değerlendirme, izleme ve destekleme adına uygulanan…
Detay

Hizmet Verdiğimiz Gruplar

Merkezimizde;

En sık karşılaşılan (her bin doğumdan bir veya ikisinde görülür ve Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre Türkiye’de yaklaşık 100 bin otizmli çocuk vardır), doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkabilen karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluktur.

Yaygın gelişimsel bozukluk (YGB), beyin gelişiminde karmaşık bir yetersizlik olarak tanımlanabilecek genel bir terim olup, değişik seviyelerde sosyal etkileşim, sözlü-sözsüz iletişim, bilişsel yetersizlik ile tekrarlayıcı davranış bozuklukları şeklinde görülebilen nörogelişimsel bir bozukluktur.

Merkezimizde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere yönelik programlara ek olarak, ihtiyaçları doğrultusunda bireysel ve grup eğitimi ile günlük yaşam becerileri eğitimleri verilmektedir.

 

Özellikle okuma, yazma ya da matematik problemleri çözme gibi belirli zihinsel becerilerde güçlüklerin yaşandığı  bir durum olup(okuma güçlüğü-disleksi, yazma güçlüğü -disgrafi ve matematik güçlüğü-diskalkuli) kurumumuzda bu tanıya sahip öğrencilerimize gerekli ölçme-değerlendirme testleri uygulandıktan sonra eksikliklerine yönelik  eğitim çalışmaları  uzman eğitmenlerimizce yürütülür.

 

Gereksinimleri ve özel eğitimde güncel yaklaşımlar doğrultusunda hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları (BEP) çerçevesinde, eğitim ve fizyoterapi ve rehabilitasyonhizmeti almaktadırlar.

Tedavi Alanları

Down Sendromu 50+
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 75+
Gelişim Geriliği 30+
Otizm Spektrum Bozuklukları Y.G.B 70+
Diğer Gruplar 90+